Zajęcia w ramach szkolnego Master chefa

Uczestnicy i uczestniczki projektu jeszcze przed feriami zimowymi odbyli zajęcia w ramach koła zainteresowań szkolny master chef.

Grupa 12 osób zajmowała się owocami morza oraz kuchnią śródziemnomorską, poznając nie tylko techniki obróbki i przygotowania surowca, który jest bardzo wymagający.

Prowadzący zajęcia przygotował uczniów i uczennice merytorycznie, zapoznając ich ze specyfiką surowców, technikami obróbki wstępnej jak i termicznej. Na kółku zapewniono surowce i towary ekskluzywne takie jak mule, małże świętego Jakuba czy polędwice z tuńczyka z którymi na co dzień uczniowie i uczennice nie maja okazji korzystać.

Ponad 4 godzinne zajęcia były doskonałym warsztatem praktycznym, umożliwiającym zapoznanie się z surowcem, towarem jak i nowymi technikami przygotowania potraw. Dodatkowo w ramach zajęć uczestnicy mogli poznać nowe dania z wykorzystaniem ,, modnych” owoców morza oraz wyszukanych ryb.

Takie zajęcia nie tylko umożliwią uczniom i uczennicom zapoznać się z nowymi, ciekawymi produktami, ale także ośmielą ich w sprawnym ich wykorzystaniu. To szansa zaistnieć przed przyszłym pracodawcą i pokazać zdecydowanie i doświadczenie już na poziomie zawodu kucharza.