Zajęcia w ramach szkolnego Master chefa "Kuchnia śródziemnomorska" oraz Kurs "Specjalistyczne oprogramowanie w hotelu"

Uczestnicy i uczestniczki projektu na początku marca tj. 9 i 10 uczestniczyli w zajęciach prowadzonych w ramach realizowanego w szkole projektu pt. "Młodzi na rynku pracy".

W dniu 9 marca grupa 12 osób poznała szczegóły modułu rezerwacji hotelowych i zasobów prezentowanych za pomocą dwóch diagramów. Dodatkowo w nowej pracowni uczniowie mogli pracować na sprzęcie takim jak tablica interaktywna, poznali zasady obsługi nowoczesnego sprzętu RTV.

W dniu 10 marca odbyły się zajęcia w ramach Szkolnego Master Chefa "Kuchnia śródziemnomorska". Pani Dorota Waszczeniuk prowadziła zajęcia, na których przygotowała uczniów i uczennice merytorycznie, zapoznając ich ze specyfiką surowców, technikami obróbki wstępnej jak i termicznej. Na kółku zapewniono surowce i towary ekskluzywne takie jak świeży ryby, zioła, przyprawy oraz owoce  i warzywa charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej.

Ponad 4 godzinne zajęcia były doskonałym warsztatem praktycznym, umożliwiającym zapoznanie się z surowcem, towarem jak i nowymi technikami przygotowania potraw. Dodatkowo w ramach zajęć uczestnicy mogli poznać nowe dania z wykorzystaniem "modnych" owoców morza oraz wyszukanych ryb.

Takie zajęcia nie tylko umożliwią uczniom i uczennicom zapoznać się z nowymi, ciekawymi produktami, ale także ośmielą ich w sprawnym ich wykorzystaniu. To szansa zaistnieć przed przyszłym pracodawcą i pokazać zdecydowanie i doświadczenie już na poziomie zawodu kucharza.