W projekcie "Młodzi na rynku pracy" przewidziano również wsparcie dla nauczycieli z Zespołu Szkół im. J. Iwaszkiewicza.
Profesjonalne szkolenia i kursy umożliwią nauczycielkom nabycie nowych umiejętności zawodowych, zaktualizowanie swojej wiedzy.
W dniach 28 lutego do 1 marca Pani Dorota Waszczeniuk odbyła
szkolenia w Akademii Kurta Schellera pt. "Kuchnia śródziemnomorska". Na tym szkoleniu oprócz tajników kuchni śródziemnomorskiej,
egzotycznych surowców. Kuchnia śródziemnomorska to tradycje kulinarne wielu
narodowości. Różnorodność smaków, od delikatnych południowoeuropejskich do
intensywnych i aromatycznych bliskowschodnich, zadowoli najbardziej wymagające
podniebienie. Był to intensywny trening z technik krojenia warzyw, obróbki,
wysmażania i pieczenia ryb oraz mięsa.
W dniu 3 marca w
Akademii Kurta Schellera Pani Lidia Pojawa odbyła zajęcia pt. "Na ostro!" –
dotyczyły wyraziście doprawionych dań. Na warsztatach wykorzystano bardzo dużo świeżych
i suszonych przypraw, które pozwalają na tworzenie przeróżnych mieszanek. Na
szkoleniu przygotowywano między innymi klasyczną karaibską marynatę
jerk z pieprzu, szałwii, gałki muszkatołowej, cynamonu oraz aromatyczną i
dość pikantną, rodem z Luizjany a la paellę z ryżem, kurczakiem,
kiełbaską, warzywami i wachlarzem przypraw. Na zajęciach krok po kroku
przygotowywane były mieszanki przypraw oraz Pani Lidia dowiedziała się jak
dobierać ostre dodatki do deserów.