Kuchnia śródziemnomorska oraz Na ostro! –kursy dla nauczycieli

W projekcie "Młodzi na rynku pracy" przewidziano również wsparcie dla nauczycieli z Zespołu Szkół im. J. Iwaszkiewicza.

Profesjonalne szkolenia i kursy umożliwią nauczycielkom nabycie nowych umiejętności zawodowych, zaktualizowanie swojej wiedzy.

W dniach 28 lutego do 1 marca Pani Dorota Waszczeniuk odbyła szkolenia w Akademii Kurta Schellera pt. "Kuchnia śródziemnomorska". Na tym szkoleniu oprócz tajników kuchni śródziemnomorskiej, egzotycznych surowców. Kuchnia śródziemnomorska to tradycje kulinarne wielu narodowości. Różnorodność smaków, od delikatnych południowoeuropejskich do intensywnych i aromatycznych bliskowschodnich, zadowoli najbardziej wymagające podniebienie. Był to intensywny trening z technik krojenia warzyw, obróbki, wysmażania i pieczenia ryb oraz mięsa.

W dniu 3 marca w Akademii Kurta Schellera Pani Lidia Pojawa odbyła zajęcia pt. "Na ostro!" – dotyczyły wyraziście doprawionych dań. Na warsztatach wykorzystano bardzo dużo świeżych i suszonych przypraw, które pozwalają na tworzenie przeróżnych mieszanek. Na szkoleniu przygotowywano między innymi klasyczną  karaibską marynatę jerk  z pieprzu, szałwii, gałki muszkatołowej, cynamonu oraz aromatyczną i dość pikantną, rodem z Luizjany a la paellę z ryżem, kurczakiem, kiełbaską, warzywami i wachlarzem przypraw. Na zajęciach krok po kroku przygotowywane były mieszanki przypraw oraz Pani Lidia dowiedziała się jak dobierać ostre dodatki do deserów.